top of page

School gardens

We zijn een groene school en vinden  buiten zijn  heel belangrijk, om van binnenuit te kunnen ‘stralen’.  

Kinderen proberen ideeën uit tijdens het buitenspelen, alleen of samen. We moedigen dit aan. Buiten actief bezig zijn,  heeft een vaste plek in de schoolwerking.  De frisse lucht doet je brein en je hele lichaam goed. 

Ook de natuur ontdekken, beleven en er duurzaam mee omgaan  kan je leren. 

Moestuinieren, een  avonturenpad, bosspelen en een klas in de bomen... Groene pedagogiek die zowel mens als natuur versterkt, net als de relatie tussen beide. 

Bos

Het is bewezen dat een groene omgeving  heilzame en structurele veranderingen in de hersenen brengt, met positieve effecten op het leervermogen.
Een verbeterd ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld, of het leren focussen door de prikkelarme omgeving zijn hiervan een aantal effecten die ieder kind stimuleren in zijn of haar ontwikkeling.

Dieren op school

Door de aanwezigheid van dieren vertellen kinderen, hoe verlegen of gevoelig ook, gemakkelijker over zichzelf. Ze leren met behulp van dieren zichzelf beter kennen. Ze kunnen zich beter uitdrukken en vinden natuurlijker hun plaats binnen relaties. Tegelijk helpen dieren op school negatieve gevoelens vlotter te kaderen of te relativeren.  

De aanwezigheid op school van een hond, kip, konijn... zien we als ondersteunend voor de emotionele ontwikkeling van onze leerlingen.

P1010298_edited.jpg
P1010259.JPG

Moestuin

Een moestuin op school brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. Want hoe plantjes groeien leer je bij voorkeur in het echt. Natuur- en milieueducatie draait om het leren waarderen van de natuur. Bij "Straal" bieden we hen die kans en kunnen leerlingen ten volle profiteren van alle heilzame effecten, zowel op henzelf als op natuur en dier, van een bewust contact met de aarde.

natuurlijke speelplek

Buiten experimenteren met de natuurwetten, beweging, wiskunde, … heeft in ons pedagogisch project duidelijk de voorkeur op het invullen van werkblaadjes. Handelend en bewegend leren, leren door vast te nemen, te doen, actieve deelnemer te zijn helpt bij het duurzaam en diep leren. We komen op deze manier ook tegemoet aan de natuurlijke drang naar spelen van kinderen. 

bottom of page