Iedereen weet hoe het 'klassieke' klaslokaal er uitziet: bord vooraan, rijen van schoolbanken, krijtstof in de lucht, posters tegen de muren met kikkers, ridders en het menselijk skelet, alle leerlingen doen hetzelfde en de juf of meester staat vooraan.
Bij 'Straal' zien we dit anders: een klaslokaal is een interactieve leerruimte, zowel fysiek als digitaal, dus is het logisch dat we afstappen van de standaardinrichting van een klaslokaal.
We gebruiken zowel de binnen- als buitenruimte van de school als werkruimte voor de leerlingen. Leerlingen kiezen zelf waar ze het meest efficiënt aan hun taken kunnen werken. Op dit moment zijn we de werkplekken binnen vorm aan het geven, de buitenplekken volgen over een aantal weken.
Binnen zijn er tafels en stoelen op verschillende hoogtes, en afhankelijk van de soort taak en voorkeur van de leerlingen kiezen ze een geschikte werkplek. Je samen focussen op een groepswerk of individueel op een ingewikkeld vraagstuk is helemaal niet hetzelfde, dus de omgeving waarin je dit doet ook niet. Leerlingen worden begeleid om dit zoekproces voor zichzelf vorm te geven.
Het klaslokaal is voorzien van werkruimte voor leerlingen, van een instructieruimte met Smartboard, van een kringruimte... We houden de binnenruimte zo prikkelvrij mogelijk, zodat de energie van onze leerlingen maximaal kan gaan naar het project waarmee ze bezig zijn. De ruimtes voor zelfstandig werk zijn wel zo ingericht dat verbinding met de leerkracht steeds mogelijk is.
Buiten zijn er aangepaste tafels en zitmeubels om zowel apart als samen aan de slag te kunnen gaan.
Voor de optimalisatie van deze werkruimtes luisteren we aandachtig naar wat onze leerlingen ons vertellen en sturen we bij als blijkt dat er verbeteringen mogelijk zijn. De schoolomgeving bepaalt immers niet hoe we werken, maar wel omgekeerd: wij gaan kijken wat nodig is om zo efficiënt mogelijk ons schoolwerk te organiseren volgens de behoeftes van elk kind.
Comments