top of page

Kleuters terug naar hun natuur brengen


Onze buitenruimte maakt integraal deel uit van de schoolwerkruimte, zowel in de lagere als in de kleuterschool. Betekent dat dan dat kleuters gewoon ‘los’ worden gelaten? Nee, natuurlijk niet, binnen in de kleuterklas gebeurt dat ook niet. Wel is er, net als binnen, veel ruimte voor ontdekking en vrij spel. Er is, net als binnen, veel aandacht voor verrijkte speelhoeken, maar dan in de buitenlucht.

Waarom gaan we dan naar buiten als het binnen ook kan? Eigenlijk zouden we de vraag omgekeerd moeten stellen: waarom gaan we naar binnen als het buiten ook kan? Dankzij verschillende studies en praktijkonderzoeken weten we dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Vanzelfsprekend is de frisse lucht positief voor het immuunsysteem, lichaam en brein. Buiten bewegen kleuters bovendien meer, waardoor overgewicht minder kans krijgt. De kinderen ontwikkelen een intensere band met de natuur en leren automatisch respect te hebben voor de natuurlijke omgeving. Er zijn ook minder onmiddellijk zichtbare voordelen aan buiten spelen en leren: de betrokkenheid van de kleuters bij het klasgebeuren gaat omhoog, waardoor ze vaker en intenser zelf ontdekken, beleven en ervaren. Wat ze daarbij opsteken, blijft beter hangen. Ook het creatief denkvermogen wordt gestimuleerd. In de speelkeuken binnen heb je allerlei plastic kookgerei dat lijkt op de echte variant. Fantasie is dus eigenlijk niet aan de orde. Buiten wel, want daar moet je een stok zoeken in de vorm van een lepel, kook je échte moddersoep of andere ‘lekkere gerechtjes’ met bedenkelijke culinaire waarde, maar wél zelf gevonden. Kleuters leren meer in detail te observeren, te luisteren, want de ene stok is natuurlijk de andere niet. Er is minder kans op stress, omdat er minder prikkels te verwerken zijn (denk al maar eens aan het aantal decibels dat de gemiddelde kleuterklas binnen produceert….).

We kunnen nog even doorgaan met het opsommen van leerkansen in de buitenlucht, dat gaan we niet doen, maar omdat we het niet kunnen laten toch nog even deze: buitenspel stimuleert niet alleen het leren, maar ook de sociale en communicatieve ontwikkeling van kleuters. En laat dát misschien nog de grootste troef van ‘outdoor education’ zijn…

We hadden het bij het begin ook even over mogelijke nadelen van een buitenklas. Eigenlijk is er dat maar eentje: wat bij slecht weer? Gaan we die arme kleutertjes doorregend en verkleumd buiten laten staan? Natuurlijk niet. De binnenruimte blijft steeds beschikbaar bij regen of extreme koude. Bij gewoon typisch Belgisch weer, biedt volgend Noors spreekwoord een oplossing: ‘Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij’.

Je weet dus wat je te doen staat tijdens de solden… een waterdichte regenjas en regenlaarzen zullen goed van pas komen!

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page